Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neexistuje zdravá duše a nemocné tělo, tak jako neexistuje nemocná duše a zdravé tělo

28. 5. 2016

Neexistuje zdravá duše a nemocné tělo, tak jako neexistuje nemocná duše a zdravé tělo ZÁVIST, NENÁVIST, KŘIVDA, ZLOBA, LÍTOST, STRACH, TRÁPENÍ SE PRO JINÉ…

Jakmile některý z těchto pocitů lidé “pustí do svého nitra”, tak za všechny následky nesou sami zodpovědnost.

Už Sokrates říkal, že tělo je jen obalem duše. Jakmile onemocní duše, onemocní i tělo.

Všechny z tisíce diagnóz, které známe, vznikají, když se poškodí lidská duše.

Co je to duše? Jak s ní spolupracujeme? Pokud ji nechápeme tak, že s ní můžeme spolupracovat, tak se dál nedostaneme.

Není v člověku většího bohatství, jako je jeho duše. S duší je třeba spolupracovat. Jestliže se o duši nestaráme,vede to  k psychosomatickým chorobám, co už se dnes připouští, i když velmi opatrně.

Pro každého je nejdůležitější jeho zdraví. Pro každého, komu je víc jak 18 roků, je nejdůležitějším člověkem v jeho životě on sám. Miluj sám sebe – v tom není pýcha nebo sobectví.

 Kdosi moudrý řekl: Ať myšlenka neopustí místnost, v které jsme.

Když si uvědomíte,  řešíme  věci zpětně, bavíme se o tom, co bylo nebo utíkáme do budoucnosti a co bude, když…  jen proto, neboť nechceme být tady a teď

Když se v myšlenkách  vracíme do minulosti  jsou to tedy jenom vzpomínky. Když rozvíjíme  možné budoucnosti - tam ještě nejsme. To jsou jen  hypotézy.

Ale když vnímám a pracuju TADY tak jsem TEĎ.

Když máme nezvládnutu MYSL -máme v sobě nepořádek , nechceme řešit teď, dívat se na sebe a a uvědomit si svůj stav. Pozorovat se je  krok,kterým se člověk dostává k pravdě o sobě. Když se pozorujete tady a teď, zjistíte že v přítomnosti ŽÁDNÝ PROGLÉM  není. Prostě dějící se věci hned řešíme.

Když pozorujete , jak pracuje vaše MYSL - toulá se v minulosti nebo programuje budoucnost a ejhle tboří jeden nevyřešený problém, druhý, třetí – nazveme to stresem.

Módní slovo,kterého se lidé se ho chytají,

Stres je  všechno zahrnující a nic neříkající slovo. .

Tak se dostáváme k elementárnímu pohledu a chápání sebe samého.

Jakmile necháte mysl volně bloumat , začne nám  přerůstat přes hlavu, dušička se začne lámat a  odnášejí to orgány v těle .

Konstrukce mysli probouzejí staré emoce ( minulost) nebo vyvolávají nové ( dlouhodobé plánování, jak budu něco řešit v budoucnosti) a vzniká napětí a stres.

Každý orgán v těle má mimo svého fyziologického poslání také svojí duchovní dimenzi.

 

JAK NÁS OVLIVŃUJÍ EMOCE

Např. žaludek a tlusté střevo jsou ovládány strachem. Začínají  se objevovat nějaké problémy s tlustým střevem – hemoroidy, zácpy. Kdo ví něco o meridiánech, které kontrolují svaly nebo svalové skupiny a dávají informaci dříve, než se tento orgán začne rozpadat, ví, o čem hovoříme. Přes meridián tlustého střeva nás může bolet rameno.

Půjdeme k lékaři a on poví, že je to léty a píchne nám injekci. Ta sice otupí bolest, což je řeč těla – tedy zatlačíme projev těla, ale vznikne následný problém – ledviny (podle pěti elementů tlusté střevo vyživuje ledviny a jeho párový orgán, močový měchýř).

Ledviny se energeticky oslabí kvůli neuspořádaným mezilidským vztahům. Nejde vždy o to, či jste s někým pohádaný. Jde o to, koho si nosíme v sobě, koho nemůžeme zpracovat, kdo nám vadí. Nevyrovnaný mezilidský vztah vede k vnitřní agresi, to vede k nadprodukci adrenalinu a ten se usazuje v ledvinách. Z toho vznikají  ledvinové kameny. Přes meridián ledvin– otékají kotníky nebo je problém s dýcháním, bolest za hrudní kostí.

Co je to chřipka? Na počátku jsou to neuspořádané energie ledvin. A do toho přijde bacil. Normálně jsme schopní zpracovat mnohé , ale v momentě, kdy je v nás stres, stačí jakýkoliv závan a máme chřipku. K ledvinám se přidává párový orgán - močový měchýř. Dráha močového měchýře u vnitřních koutků očí, jde přes hlavu, tam se to rozchází a kontroluje zádové vzpřimovače a točí se. Zdvojená dráha se spojí pod kolenem a končí pod malíčkem na noze. Celá záda jsoupod vládou  močového měchýře. Jeden potíž ze sta je skutečná potíž zad.. Převážně je bolest zad záležitost zádového svalstva,  a dráhy močového měchýře .Nezpracované myšlenky a emoce paralyzují tyto svaly, ažnám znemožní pohyb /hexenšus,ústřel/.

To jsou omyly, které medicína neakceptující energetické souvislosti v těle produkuje. Jiné je, když jsou polámané obratle, dochází k jejich vydření, když je velký nedostatek vápníku nebo vzniká Bechtěrev.

Když začínáme mít rýmu když jsme prochladli, teče nám z nosu- něco nebo někoho jsem někde nezvládl, scvrkly se mi ledviny. Hledání cesty k sobě začíná v přítomném okamžiku.

Když se “rozladí” ledviny a močový měchýř, u žen začnou gynekologické problémy, u mužů problémy s prostatou. Toto je též jedna z dvou příčin neplodnosti. Problém prostaty může např. spočívat v nesouladu mezi nemocným a např. jeho tchýní.

K oblasti solar plexus patří 6 základních orgánů: žlučník, játra, slinivka, slezina, žaludek a nadledvinky. Když emocionálněstrádáte , orgány jeden za druhým začínají vypovídávat službu nebo aspoň zhoršují svojí aktivitu.

Žlučník a játra jsou tzv. lapači všech našich zážitkových problémů. Trápí vás něco? Naštval vás někdo? Nemůžete někomu něco odpustit? Půjčil jste někomu peníze a nevrátil vám?

Žlučník je sice po pravé straně, ale dráha žlučníku začíná při vnějším očním koutku a jde přes hlavu. Proto vznikají migrenózní stavy, bolí hlava – tzn. potíže se žlučníkem. Probouzíte se v noci? Mezi 23.00 a l. hodinou v noci je jeho největší aktivita, takže proto se probouzíme. Když má někdo ráno pocit, že vidí hůře, je to proto, neboť usínal s nějakým problémem. A trvá to nějaké dvě hodiny, než se rozkouká.

Dráha žlučníku vychází ze spodiny lebeční a kontroluje nám šíjové svalstvo. To, čemu se říká krční páteř, s krční páteří nemá vůbec nic společného. Jde o křeč šíjového svalstva. Zatuhnou – žlučník volá o pomoc. Kdo má vyoperovaný žlučník, nevyřeší vůbec nic, neboť energetické dráhy žlučníku zůstávají do konce života.

Žlučníková dráha prochází ramenem, kontroluje mezižeberní svalstvo, ale také kyčelní klouby a kolena. Problémy s kyčelním kloubem jsou jednoznačně žlučník.

O kolena se mimo žlučníku ještě dělí játra a slezina. Když se vyrábí totální endoprotézy, určitě jich není třeba tolik. To že kloub bolí, to není záležitost opotřebování kloubu.

Před myslí produkující  problémemy se dá utéct jen do přítomného okamžiku. Jakmile se na problém podíváte, pojmenujete si jej- můžete pochopit, že je to umělá konstrukce mysli .JInak se začneme utápět v emocích. Lítost je nejzrádnější pocit, který existuje. Všechny ostatní pocity se dají člověku vymluvit, ale lítost ne. Z lítosti je nejvíc rakoviny.

Křivda –  Bez odpuštění není uzdravení. Co se stalo ( minulost) není problém jiného  člověka, to je můj přístup, moje řešení situace. Je třeba pojmenovat to, co mě rozhodilo, co mě trápí a dát tomu název. Pojmenovaný problém přestává být problémem.

Játra - největší tkáň v těle. Když nemají dost energie,  nastartují další nerovnováhu  – plíce, srdeční obal. Proto jsou časté noční úmrtí (mezi 1.00 a 3.00 hodinou v noci má játra největší aktivitu). Když játra pracují naplno  a nemají dost energie, lidé mívají v noci křeče, probouzí se v noci, neboť jim je zle, protože si játra berou energii ze srdce. Přes játra prochází všechny emoce. Každý z nás má nasbírano mnoho nešťastných zážitků  a proto je třeba  “hlídat” destruktivní pocity. Přes játra jde lítost, úzkost, strach, ale též zloba, zlost, křivdy a játra se zodpovídají  také za nízký krevní tlak.

Ledviny vyrábí vysoký krevní tlak, játra nízký.

V spojitosti s játry se projevuje nedostatek hořčíku (modřiny) a když máte nedostatek železa, máte chudokrevnost( kyslíkové hospodaření organismu)  – špatně se přenáší kyslík nejen do mozku.

Játra nebolí. Když jiné orgány na sebe  upozorní bolestí, játra nikdy. Mohou se pouze nafukovat.Když játra dobře nefungují, tak se zhoršuje se metabolizmus. Plynatost, meteorizmus, bublání v těle, sklony k průjmům, nechutenství (v pudu sebezáchovy mají nadprodukci šťáv v žaludku, ten pak odmítá stravu), až po nedostatečné čistění tkání-nedostatečný krevní tlak- takže  nečistí tkáň.

Lmfa,  vytlačovaná z vlásečnic krevního systému do tkáně, se někde zastaví, vznikne z toho lymfatický uzlík, z něj se může vytvořit  nádor.

Glaukomické změny na očích – zákaly. To je též od jater.

Skvrny – hovoří se tomu stařecké skvrny. Ne, to jsou jaterní skvrny. Nejsou  závislé na věku, je to závislé na stavu duše. Proč se to přisuzují starší generaci? Stáří rodiče si mysleli, že když dají dětem všechno, že se dočkají vděčnosti, ale to je velký omyl. Je to záležitost trápení se, strádání, atd.

Slezina a slinivka. Slezina je orgán, o kterém se ještě před takými 10 roky hovořilo, že je celkem zbytečný. Slezina je odstředivka pro odstraňování lymfatických nečistot, (lymfa je tělová míza, tekutina). Lymfa se uvolňuje z krve a je tlačená přes svalová vlákna, nabaluje na sebe tuky, cukry..., na druhé straně jsou vlásečnice žilného systému, které vstřebávají. Nečistoty se protlačí přes slezinu, slezina je vytáhne . Když slezina začne chátrat, důsledky jsou zřetelné, nebo z  krevního řečiště se stala stoka. Poškození sleziny nastává pocitem osamělosti.Pak bolí kolena z vnitřní strany a cítíte to při chůzi.

Když nás bolí kolena do kopce, jsou to játra a žlučník. Vždy si dávám otázku : co mi tělo bolestí oznamuje, kdo mi chybí, proč se trápím? Otáčím se do svého vnitra. Nepořádek v nitru ,je mým produktem a jen já ho mohu vyčistit.

Jsme-li  v pohodě, ta z nás vyzařuje a stejné lidí přitahujeme-rovný rovného si hledá..

Pojem stařecká cukrovka - je zavádějící,označení  proto, neboť ve vyšším věku je to nejčastější. Děti odešly, nechali nás - jsme nešťastní a přetěžujeme emocionálně pankreas. Pankreas se nerozpadne z jiného důvodu než z vnitřního neštěstí. Když  se cítíme velmi nešťastni, vzniká  rakovina.

Nemocného netřeba litovat. Nemocnému máme pomoct, ale ne ho litovat. To je to stejné, jako když se kolega opije někde v hospodě a my bychom  nad ním plakali.

Hledejme cestu k sobě, rozpouštějme  vnitřní tenze.

Nadledviny. Je to nejcitlivější orgán endokrinního systému. Vyrábí 60 látek. Patří sem všecky anti alergeny.

Díky funkčnosti nadledvinek nebudou mít děti alergii a ani vy. Nebude vitiligo, padání vlasů, AIDS, SARS, atd. Nadledviny začnou mít potíže tehdy, když jsou v nerovnováze žlučník a játra. Tím se nabourá základní hormonální funkce těla.

Připomínám Františka z Assisi, který říkal: BOŽE, DEJ MI POKOJNOU MYSL, ABY SEM PŘIJAL VĚCI, KTERÉ ZMĚNIT NEMŮŽEME. DEJ MI SÍLU, ABYCH JSEM ZMĚNIL VĚCI, KTERÉ ZMĚNIT MŮŽEME. A DEJ MI MOUDROST, ABYCH JSEM ROZLIŠIL JEDNO OD DRUHÉHO.

Srdce. Srdcový obal. Plíce (4. čakra). Skutečných problémů se srdcem nebývá až tak mnoho. Spíše jde o jeho okolí. Perikard – osrdečník je spojený se stavy úzkosti a ty se  přenášejí na srdce. Je  o nevědomosti a o ochotě cosi si přiznat .Perikard není nebezpečný z hlediska zdravotního, spíše z hlediska psychického a jeho dopadu.Člověk začne  mít strach, čím si umocní úzkosti Pojmenuje se to angina pectoris,

Od perikardu nás též může bolet ruka, ženy bolí od perikardu také zboku prsa. Když emoci  zvětšují u žen  v místech, kde je dráha perikardu,vznikají uzliny. Zmaterializovaný strach .

Plíce -párový orgán tlustého střeva. A každý plicní problém vzniká  v spojitosti se strachem. Můžete říct-  no dobře, ale když přijde nějaká infekce…! Když je člověk v pohodě, tak mu to nevadí. Všechno  čeká jen na naše psychické oslabení .  Když budeme v pohodě, můžeme chodit v mraze s krátkým rukávem a neochoříme.

Když mám v pořádku duši, mám funkční játra. Když mám perfektní játra, mám dobrý krevní tlak. Když mám dobrý krevní tlak, včetně dostatku železa, tak mi dobře funguje mozek. Když dostatečně funguje mozek, funguje také termoregulační centrum.

Třeba si uvědomit, souvislosti s energetickými dráhami.

Např. ruka – je spojená s energetickými dráhami srdce, osrdečníku, plic, tenkého i tlustého střeva – těchto 5 drah si ruku “rozebralo”. Nejčastěji  přetížení  bývá přes dráhu tlustého střeva. Když si "natáhneme ruku", je třeba vědět, že každý natažený sval se upraví do 48 hodin. Přetrvává-li bolest nebo nefunkčnost -přes toto místo se hlásí některá z energetických drah.

Když vrzají klouby, jde o extrémní napětí  šlach a zmenší se tak vůle kloubů /ohybnost/. I tato  fyziologická záležitost začíná  přes některý orgán. Potíž mneseme v mysli a emocích. Když se zklidníme a uvolníme, šlachy povolí a kloub budou dobře fungovat.Nadledviny se starají o kloubové mazivo.

Křížová oblast je oblast větru a chladu. dráha močového měchýře v křížové oblasti kličkuje, je to nejvýraznější prostor pro zvýraznění problémů s močovým měchýřem. Před močovým měchýřem jsou ledviny a ty souvisí emocionálně s mezilidskými vztahy.

Trápíme se vztahy, např. máme pocit ,že se lidé k nám zle chovají. Odmítáme si připustit, že jsou jen zrcadlem našeho nitra . Etikoterapie pracuje na vytváření vnitřní svobody člověka. Kdo má vnitřní svobodu, dává svobodu všem. Kdo ji nemá, ostatním bere.

Loket - je kontrolovaný hrubým střevem.Tenisový loket je záležitost tenkého střeva. Většinou se léčí obklady, obstřiky,  mezi tím se zhoršuje vylučování vápníku v tenkém střevu a přestávají se dostávat živiny, to už medicína nesleduje. Kdo zná tyto souvislosti, tak nebude řešit loket,  pátrá po principu strachu, který poškozuje tenké střevo. Tím vyloučí  nebezpečí vzniku osteoporózy.

Při osteoporóze v podstatě jde jen o nabourání tenkého střeva v spojitosti s úzkostí. Zjistíme, tak jako u rakoviny, že nikdo se do rakoviny nedostal smíchy, že každý se k ní protrápil.  Při osteoporóze jde o dysfunkčnost tenkého střeva.

Komu se nehýbe zápěstí, to je k vůli plicím.

Štítná žláza jako problém je taký zřídkavý, že to ani neuvěříte.

To, co se považuje za “štítnou žlázu”, je strach. Je to jakoby zhmotnění problému žaludku, a žaludek – to je strach. Je to asi tak – strach se projevuje svíráním žaludku a má to vliv i na jiné orgány. Strach vám tahá krk – jak se píše v románech: Otevřely se dveře a všem se strachem sevřelo hrdlo.

Ekzémy = játra. Při vyšetření ekzému je zbytečné přijít s dítětem, neboť původcem je matka.

Lupenka /psoriáza/ je kombinaci jater a tlustého střeva. Je to intoxikace organizmu přes nabourané tlusté střevo – nečistoty jdou do krve a ty se potom dostávají na povrch.

Hořkost v ústech. To je nadprodukce játrových a žaludečních šťáv. Pálení žáhy. Rada: 2 lžičky plnotučné hořčice zhltnout. Hořčina se spojí s kyselinami a je vám dobře.

Existují různé přípravky, alezákladem nápravy je komunikace o pocitech. Lidé se mezi sebou baví o jiných lidech, o věcech, o situacích. Tzn. o ničem, nic to nevyřeší z mého vnitra.Je třeba hovořit o sobě - o pocitu z lidí, o pocitu z věcí a o pocitu ze situací. Pocit je přetavená vnější realita naší duše. Když mluvíme o pocitech, tak v podstatě dostáváme ze sebe ven nánosy vytvořené našim nerozumným přijímáním věcí..

Je třeba abychom si vytvářeli vztah sami k sobě, začali se sebou láskyplně zacházet.  Jde o cestu k sebepoznáni ,abychom se opravdu mohli nad sebou zamyslet a řešit svůj život.

Život třeba brát tak, jak jde a k tomu se dá dopracovat.

. * Autor: článok je dielom viacerých autorov, predovšetkým ale vychádza z prednášok Jána Cindlera o Etikoterapii